Velikonoční MENU pro koledníky

Taky každoročně řešíte, co připravit koledníkům, kteří na Velikonoční pondělí zazvoní u vašich dveří? Pro ty nejmenší je to jednodušší, nakoupíte čokoládová vajíčka a je vyřešeno. Čím ale kromě lahodného moku pohostit ty větší, aby mohli něco zakousnout?

Pokud chcete něco jiného než chlebíčky, či jednohubky, ale přesto něco, co se dá jíst zastudena, tak jsem pro vás připravila 5 velikonočních receptů, kterými jistě nepohrdne ani nečekaná návštěva.

Na velikonočním stole by nemělo chybět jídlo z vajec, dále se hojně používá barevná zelenina, protože Velikonoce jsou svátky jara, tak ať nám to hýří barvami, něco zeleného – špenát, kopřivy, medvědí česnek, chřest, pórek,…a dále určitě něco sladkého. 

 

 1) Jarní biskupský chlebíček

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 5 vajec, kypřící prášek, hrnek mléka, 1/3 hrnku oleje, 100g tvrdého sýra, 100g slaniny, 6 stroužků česneku, 300g špenátových listů, sůl a pepř

Postup: Troubu si předehřejte na 200°C. Oddělte si žloutky od bílků. Špenát si nasekejte nadrobno. Smíchejte všechny ingredience kromě bílků. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka zapracujte do připravené směsi. Formu na chlebíček vymažte a vysypejte moukou, vlijte směs a pečte cca 30 minut.

 

2) Tvarohový koláč s pórkem, špenátem a šunkou

Ingredience: 150g másla, 150g polohrubé mouky, 150g nízkotučného měkkého tvarohu, sůl, kmín, 150g špenátových listů, 150g pórku, 200g tvrdého sýra, 200g šunky s vysokým obsahem masa, vejce

Postup: Troubu si předehřejte na 180°C. Mouku zpracujte s máslem, tvarohem, troškou soli a kmínu. Vzniklé těsto dejte na dno dortové formy a vytvořte i okraj. Špenát a pórek nakrájejte a spařte horkou vodou. Smíchejte se šunkou nakrájenou na kostičky a rozložte rovnoměrně na těsto. Nastrouhaný sýr smíchejte s vejcem a nalijte na koláč. Dejte péct cca na 40 minut.

 

3) Chřestové cappuccino

Tenhle recept není úplně pro koledníky, ale chtěla jsem vám dát na něj tip, protože je to zajímavý způsob, jak zpracovat chřest, kterému zrovna začíná sezóna.

Ingredience: 6ks zeleného chřestu, 500ml smetany na vaření, 50g  másla, sůl a pepř

Postup: Chřest oloupejte a odřežte zdřevnatělé konce. Poduste na másle doměkka a zalijte smetanou. Pak rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.

Doporučuji podávat s křupavými krutonky.

 

4) Vajíčkový salát

Tento recept můžete použít buď jako pohoštění pro koledníky, popřípadě jej můžete využít, pokud vám zbudou vejce uvařená natvrdo z Velikonoc.

Ingredience: vejce uvařená natvrdo, nadrobno nakrájená cibule, bílý jogurt Hollandia a zakysaná smetana v poměru 1:1, lžíce hořčice Dijon

Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Jogurt a smetanu přidejte dle počtu vajec, aby měl salát vámi požadovanou konzistenci. Nejlépe chutná s čerstvě upečeným chlebem.

Tento recept a další chutné a jednoduché recepty najdete také v mém eBooku.

 

5) Mazanec

Dávám počet hned na 3 kousky, protože z vlastní zkušenosti vím, že jeden nikdy nestačí 🙂

Ingredience: 500g hladké mouky, 500g polohrubé mouky, 250g cukr krystal, špetka soli, vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu (já používám obří zlaté), strouhaná citronová kůra, nasekané mandle, 50g kvasnic (nebo 1,5 balíčku sušeného), 250g másla, 4 žloutky, 500ml mléka

Postup: Troubu si předehřejte na 200°C. Mouku a další sypké ingredience včetně droždí smíchejte dohromady. Přidejte žloutky, mléko pokojové teploty, rozehřáté máslo, rozinky a udělejte těsto. Pořádně ho vyhněťte, aby vám dobře nakynulo. Pod utěrkou ho dejte na teplé místo, svůj objem by mělo zdvojnásobit. Těsto rozdělte na 3 díly a z každého udělejte bochánek. Dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě dokynout. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Dejte do trouby a po 15 minutách teplotu snižte a pečte dozlatova. Zda je mazanec hotový poznáte testem se špejlí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přeju vám všem krásné Velikonoce a pokud máte tip na nějaký dobrý velikonoční recept, tak mi napište. Těším se.

,,Pomáhám lidem připravit si jídlo, aby jim bylo dobrým sluhou a ne zlým pánem a zároveň ukazuju, jak lze propojit zdravé tělo se zdravou myslí. Jsem šťastná maminka, milující manželka, která celý profesní život něco prodávala. Spojuji 4 témata do jednoho celku – jídlo, pohyb, bylinky a homeopatii.'' Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorkou eBooku Jak být efektivní v kuchyni. eBook si můžete stáhnout zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.