Šípek pro Hanku :-) + recept na výtečný čaj

Běžně nosí muži ženám květiny, mně ten MŮJ šípky. 🙂 A to doslova! Tento příběh se začal psát na podzim, kdy jedno odpoledne můj manžel řekl, že spojíme naši každodenní procházku s pejskem s trháním šípků. V ten moment jsem si pomyslela ´no, tak to jdi pěkně k šípku´:-) 🙂 🙂

Dnes v páteční zimní mrazivý večer jsem mu za to neskutečně vděčná, když mám před sebou konvici horkého šípkového čaje, kterou mi navíc uvařil, a mě přitom políbila paní múza a vnukla mi nápad napsat pro vás tento článek o prospěšnosti této bylinky – šípku a hlavně se s vámi podělit o recept na výtečný čaj.

Ano, jedná se o ten obyčejný šípek, který roste téměř všude, stačí si pro něj dojít. Stojí to sice pár trnů, popíchané ruce, ale naštěstí manžel nedopadl jako Šípková Růženka 🙂 a ty nejlepší věci nejsou zadarmo.

Léčivá síla šípku

Víte, že šípek obsahuje vysokou hodnotu vitamínu C? S manželem popíjíme čaj celou zimu, nebyli jsme letos ani nachlazení, třeba za to může blahodárný šípkový čaj. Šípky jsou také nejlepším přírodním lékem na zánět dásní a při paradentóze.

A jak si takový šípkový čaj připravit doma? Postup je trošku zdlouhavější a začít musíte už na podzim, pokud chcete čaj na zimu mít, ale výsledek stojí za to a musím říct, že lepší čaj jsem nepila. Příště mu už se sběrem ráda pomůžu. 🙂

Jdeme na to!

  • Vydáte se na výlet, či procházku a natrháte si šípky, doporučuju si vzít rukavice, přece jen to píchá.
  • Šípky se musí pořádně vysušit, trvá to cca 1 měsíc, nejlépe když je rozprostřete na síto, nesmí se překrývat a čekáte, občas protřepete.
  • Jakmile máte nasušeno, můžete začít vařit. Na 1,5 litrovou konvici potřebujete hrst (cca 30) šípků, které rozdrtíte v hmoždíři.
  • Směs dejte do velkého hrnce, do které nejprve nalijte trošku vody, aby šípky pouze zvlhly, promíchejte a teprve potom zalijte 1,5l vody. Kdybyste směs zalili hned celým množstvím, směs by vám plavala na hladině a čaj by neměl tak dobrou chuť. Takto nechte odstát cca 15min.
  • Pak přivedeme k varu, vypneme a necháme odstát dalších 15min.
  • Nakonec přecedíme přes plátýnko a můžete podávat, doporučuji přidat med a citron.

 

Další tipy:

Šípková marmeláda – tak tohle chce ještě větší trpělivost než čaj, a to u pasírování. Šípky se první uvaří ve vodě doměkka, pak se rozmixujou, a pak nastává pasírování přes velmi jemné síto, což je opravdu ´piplačka´, ale výsledek stojí za to!

Dále si můžete připravit šípkový sirup, který je časově ještě náročnější než marmeláda, manžel říkal,  že vyzkouší, takže jakmile doma otestujeme, tak se s vámi o zkušenost podělím. Mě zatím domácí příprava odradila. 🙂

Kanec se šípkovou nebo se zelím? No jasně, že se šípkovou. Ano, rozumějte šípkovou omáčku. A že je to delikatesa k dobrému masíčku. Receptů na šípkovou omáčku najdete nespočet, vyzkoušejte ten, který bude vyhovovat vám, ale doporučuju připravit právě z vyrobené domácí marmelády.

Šípek pro krásu

Co mohu doporučit, tak jsem zakoupila a zkusila šípkový olej. Je pověstný pro své regenerační a hojivé účinky. Podporuje obnovu pleti, působí na jizvy a reguluje tvorbu kožního mazu. Zklidňuje i záněty kůže a má hojivé účinky. Je silným antioxidantem, tak působí proti stárnutí pleti. Doporučuji investovat do oleje v bio kvalitě za studena lisovaného.

Něco úsměvného na konec

Jak vůbec vzniklo rčení ´Jdi k šípku!´? Dočetla jsem se, že brána do pekel se nachází za šípkovým keřem, tak možná od toho toto rčení.

Já od teď, když manžela pošlu k šípku, tak přesně ví, kam má jít a určitě to není do horoucího pekla. 🙂

A co vy? Máte nějaké zkušenosti nebo využití šípku?  Podělte se, budu ráda. 🙂

,,Pomáhám lidem připravit si jídlo, aby jim bylo dobrým sluhou a ne zlým pánem a zároveň ukazuju, jak lze propojit zdravé tělo se zdravou myslí. Jsem šťastná maminka, milující manželka, která celý profesní život něco prodávala. Spojuji 4 témata do jednoho celku – jídlo, pohyb, bylinky a homeopatii.'' Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorkou eBooku Jak být efektivní v kuchyni. eBook si můžete stáhnout zde >>
Komentáře
  1. Pav napsal:

    Měla jsem tu čest ochutnat a musím souhlasit – výborný čaj, vřele doporučuji a příští podzim vyrážíme taky sbírat šípky:-)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.