[ROZHOVOR] Jak mě moje zdraví doslova donutilo žít bez cukru

Něco vám na sebe prozradím. Když jsem pustila do světa knihu Žij zdravě s Hankou, kterou už dnes vlastní 1 800 čtenářů, věděla jsem, že zdravým životním stylem, kterým momentálně žiju to ještě nekončí. Že se budu dál zajímat, studovat, sledovat a poslouchat svoje tělo a půjdu ještě více do hloubky.

A tak to jeden den přišlo, uvědomění, že chci žít cukrfree. Nejen bez cukru, ale bez medu, různých sladicích sirupů, bez koláčků, polotovarů, fast foodů a bílé mouky. A před měsícem se zrodil další nápad udělat online kurz laděný vánočně a tak, aby souvisel s tématem cukrfree. Online kurz, který jsem pojmenovala Týden zdravých a hravých Vánoc.

Obavy z toho, že to letos bude JINAK...

Samozřejmě jsem před spuštěním kurzu měla obavy a strach. A jaká byla ta největší? Že to letos bude JINAK. Že na stole nebudou slepované linecké sladkou marmeládou, perníky přeslazené bílou polevou a sladký vaječňák nepoteče proudem. A ještě větší strach jsem měla z toho, že to JINAK nebudete chtít vy. Že prostě nebudete chtít zkusit mít letos na Vánoce cukr(free)oví, protože už máte svoje tradice. Ale pak jsem si opět uvědomila, že bez konkrétní akce nebudou ani žádné pokroky.

A protože vím, že tohle samy moc dobře víte, jsou brány kurzu otevřené. A přemýšlela jsem, jak pomoci těm z vás, které se třeba také bojíte, že by mělo být letos něco JINAK, ale zároveň cítíte, že chcete udělat další krok za svým zdravějším tělem.

Poprosila jsem kamarádku, která žije cukrfree o rozhovor a jsem šťastná, že vám dnes můžu zprostředkovat její příběh – Míšu, kterou znám z předešlé práce a která vám popíše svoji cestu za životem bez cukru.

Věřím totiž, že příběhy ostatních inspirují ze všeho nejvíc a že i vy se v příběhu můžete poznat. Zároveň si moc přeju, aby vás její příběh povzbudil, pokud cítíte, že chcete svůj život žít zcela bez nebo s omezením cukru, ale pořád máte obavy udělat ten první krok. Přeju vám fajn čtení!

Míši, jak vypadal tvůj život před cukrfree a jak vypadá teď?

Byla jsem přesvědčená o tom, že jím zdravě, myslelo si to dokonce i moje okolí. 🙂 Běžně jsem používala ovesné vločky, rýži, semolinové těstoviny, jogurty, tvarohy, celozrnné pečivo, džusy, musli, tyčinky,…žádné knedlíky, tlusté maso, ani fastfoody a dorty. Výjimečně jsme měli k snídani např. koláček.

Jedinou opravdovou neřestí bylo sladké pití, ale když to byla jen jedna potravinová neřest, přece nevadí, každý máme něco. 🙂 Dnes se tomu směju.

Naprosto běžně jsem chodila spát ve 2 ráno, dříve mi usnout nešlo a navíc jsem se v noci často budila a zabrala pořádně až nad ránem, kdy byl pro mě pak velký problém vůbec vstát. „Rozbitá“ jsem se pak cítila celý den. Dost mě to trápilo a nechápala jsem, jak někdo může v 11 večer zalehnout a v 6 ráno vyskočit z postele čilý jako rybička.

Neustále jsem se cítila unavená a bez chuti cokoliv dělat. Hlavně jsem se začala cítit špatně zdravotně.

Trpěla jsem na záněty průdušek, dutin, zubů, často jsem řešila kvasinky a to nejen ty gynekologické, ale i v koutcích úst a pod prsy. Řešila jsem tragické vypadávání vlasů, exém, loupání kůže na nohou, velmi nepravidelnou menstruaci. Otékaly mi prsty na rukou, nohou a můj tlak lítal nahoru, dolů. Bylo toho už opravdu dost a já si říkala, že musí být něco špatně, protože takhle přece nevypadá zdravý člověk.

Na Vánoce jsem dostala hodinky monitorující fáze spánku, a tak jsem měla černé na bílém, jak tragicky můj spánek vypadal. Kožní problémy byly viditelné okem a mé podivné nálady zase očima těch druhých.

No, jenže kdo mě zná, tak moc dobře ví, že k doktorům se nehrnu.

První impuls ke změně byl, že se zbavím lepku, bílého cukru a že pšenice asi taky nebude nic moc. Sama sobě jsem si slíbila, že zkusím zcela překopat stravovací návyky a pokud se můj zdravotní stav nezmění, půjdu navštívit lékaře.

Jaké změny jsi během vysazení pozorovala?

První 4 dny jsem měla doslova absťák – bolest hlavy, neustálá žízeň, nervozita a jako nespavec jsem už v 8 večer padala únavou. Pak jako když luskneš prstem a najednou příval energie, úsměv, pohoda, vyklidnění, chvílemi až euforické stavy, kdy jsem si zpívala, dělala blbiny a smála se jak praštěná.

Co ti dal život cukrfree?

Hlavně pohodu. Zmizely mi výkyvy nálad, celkově jsem se zklidnila a zdraví se srovnalo. Pokožka hlavy mě už nesvědí, vlasy mi padí podstatně méně, vymizel exém, kvasinky jsem za půl roku neměla ani jednou, tlak se ustálil. Usínám pravidelně před půlnocí a hned, spím tvrdým spánkem, nejsem oteklá, po 10 letech mám menstruaci na den přesně a každý den si zpívám. 🙂 Nejsem už hádavá, záchvaty pláče pro nic zmizely, nemám chutě a nedělám útoky na ledničku.

Probudily se mi k životu chuťové pohárky. Káva se smetanou je pro mě přirozeně sladká, kvalitní zakysanda výborně chutná samotná, stejně jako bílý jogurt od farmáře. O tom by se dal napsat další článek, jak se změnily chutě.

Doma teď jíme mnohem pestřeji i společně s partnerem.

Co pro tebe byl největší AHA moment života cukrfree?

SKLENIČKA CUKRU (mimochodem už od zítřejšího dne vás zvu k výzvě pod hastagem #sklenicecukru, která poběží, jak na mé FB stránce Žij zdravě s Hankou, tak na mém IG @zijzdraveshankou), to byl sakra tvrdý AHA moment. Více o tomto AHA momentu se dozvíte tam.

Z tohoto AHA momentu jsem si uvědomila, že cukr je úplně všude.

Co tě vedlo k rozhodnutí cukrfree života?

Táhlé zdravotní problémy a také plíživě rostoucí váha i přes snahu jíst zdravě. A výše zmíněná sklenička cukru (více zítra) zakončená pohodovým večerem u filmu THE SUGAR.

Jak konkrétně vypadá tvůj režim cukrfree, protože každý to má nastaveno trošku jinak?

No stress…

Beru to v klidu, selským rozumem, bez stresu…Vyhýbám se bílé mouce, cukru, čtu etikety, nakupuji u farmářů. Úplně jsem vynechala bílé pečivo, jím pouze žitné z kvásku, a to si dám moc ráda. Nicméně i toho si dám jeden kus a k tomu hromadu toho dalšího.

Pokud jím v restauraci, vybíráme ty, kde nepoužívají dochucovadla, kde vím, že vaří z čerstvých a sezónních surovin a kde mi rádi odpoví, zda je omáčka zahuštěná moukou. A nikdy nejím celou přílohu.

Když máme doma na něco chuť, zobeme ořechy, sýr, ovoce, zeleninové lupínky,…

Nejsem žádný ortodoxní anticukr extrémista, nehroutím se, když hořčice obsahuje cukr, protože kolik jí sním?

Piju zásadně čistou vodu, neslazené čaje, když hřeším tak zero nápojem.

Pokud chci něco upéct, používám ořechovou mouku, sladím banánem, datlemi nebo čekankovým sirupem.

A ještě jeden dodatek. Takhle přirozeně se mnou jí i můj partner a nemůže si to vynachválit. Když dostal na talíř květákovou kaši, prohlásil, že brambory už nemusím vůbec kupovat, že tato mu chutná mnohem víc a takových příkladů mám o mnoho víc.

Jak se cítíš bez cukru?

Dobře a spokojeně a taky vyspaně a zdravě, což s tím vlastně souvisí.

Paradoxně obavy, co celé dny jím, když mám dietu, má pouze moje okolí, nikoliv já. Není to dieta. Je to uvědomění, že cukr a bílou mouku k životu opravdu nepotřebujeme. Tak proč je do sebe zbytečně cpát? Dnes se dokonce cukrovka „léčí“ cukrfree režimem a u dětí se lékaři setkávají se super výsledky na epilepsii (tam ale mluví až o ketodietě).

A je něco, co ti naopak žít cukrfree život vzalo?

:-):-):-) Mně asi 16 kilo, partnerovi zmizel pupek a jsme celí takoví hezčí, nejen navenek. 🙂

Co bys vzkázala ženám, které by taky chtěly žít bez cukru, ale neví třeba jak začít?

Zkuste to a nebalte to po týdnu.

Důležité je také vědět, proč to chci zkusit. Ne proto, že mi to někdo doporučí, ale proto, že mám sama chuť na změnu a vím, proč změnu chci.

Říká se, že vše je v hlavě. Myslím si, že je to půl na půl. Půl je hlava proč a půl je v obchodě při nákupu. Když přemýšlím o nákupu, mám pak doma pohodu.

A ještě jeden vzkaz na konec pro vás mám – inspirace na dobrá nejen cukrfree jídla jsou  (nejen) na Hančiném blogu a je jich tam spousta, takže vzhůru do toho!

Máte chuť vydat se na cukrfree cestu a zkusit to třeba už na letošní Vánoce?

Moc ráda vás podpořím. Online kurz Týden zdravých a hravých Vánoc je právě otevřen.

Pomůžu vám se zdravějším pečením, cukr(free)ovím, odlehčenější štědrovečerní večeří a to vše letos bez výčitek.

Přihlášky do kurzu jsou otevřeny ještě:

 

 

,,Pomáhám lidem připravit si jídlo, aby jim bylo dobrým sluhou a ne zlým pánem a zároveň ukazuju, jak lze propojit zdravé tělo se zdravou myslí. Jsem šťastná maminka, milující manželka, která celý profesní život něco prodávala. Spojuji 4 témata do jednoho celku – jídlo, pohyb, bylinky a homeopatii.'' Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorkou eBooku Jak být efektivní v kuchyni. eBook si můžete stáhnout zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • JÍDLO – dobrý sluha, zlý pán

    Objevte, jak může být eBook dobrým sluhou k vaší vysněné postavě přes jídlo, které máte rádi.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: