Jak jsem efektivní v kuchyni? Jednoduše!

Dnešní článek chci věnovat praktickému dotazu, který mi přišel do zprávy na mém Instagramu.

Hani, jak to stíháš všechno v té kuchyni? Já s tvým tempem bych neměla ani čas jít spát.

Tento článek bude přínosem pro ty z vás, které vaří rády, chtějí vařit, ale neumí si úplně zorganizovat čas v kuchyni.

Mám tady pár tipů, které vám při vaření ušetří čas. Protože, co si budeme povídat. Vaření nemusí být jenom boj v kuchyni, který když vyhrajete, připadáte si jako byste vyhrála bitvu, nikoliv však celou válku. Protože to, co vaření předchází a co ještě po něm nastává, může být pro vás nesnesitelná bitka. A to nejen v tom, jak uvařit rychle a dobře, ale i v tom, jak máte kuchyň zorganizovanou, jaký v ní máte (ne)pořádek nebo jak umíte efektivně nakupovat.

Když si svůj čas v kuchyni efektivně zorganizujete, slibuji vám, že:

  • 1
    Ušetříte čas přemýšlením nad tím, co máte zase vařit.
  • 2
    Mine vás velký úklid pohromy po vaření.
  • 3
    Vaření vás bude bavit, protože budete vědět, co, proč a jak.
  • 4
    Budete mít přehled ve své potravinové skříni a ledničce.
  • 5
    Nákupem potravin strávíte minimum času.
  • 6
    Zvládnete uvařit více jídel najednou.

Dotaz, jak to všechno zvládám v kuchyni, mi přišel poté, kdy jsem do svých Storiesek začala natáčet videa při vaření. Přidat na můj Instagram se můžete tady.

Dotaz mě úplně nepřekvapil, protože občas mi takový a jemu podobný napíšete nebo přímo řeknete. Celému tomuto tématu totiž věnuji i svůj e-Book Jak být efektivní v kuchyni. A pro ty z vás, které ho ještě nemáte, jsem se rozhodla udělat aspoň krátký výcuc v podobě dnešního článku.

Budete se divit, ale je to strašně jednoduché! 

Psaly jste, jestli mám vždy jídla, která budu vařit naplánované? Odpovím jednoduše a přidám vám i PROČ:

  • 1
    Nemám ráda chaos a proto mám vždy dopředu naplánováno, co budu vařit a z čeho. Pokud se jen ak rozhodnete, že si něco uvaříte, dost často se vám stane, že nemáte potřebné suroviny, nahradíte je něčím jiným a výsledek už nemusí stát za to.
  • 2
    Jsem detailistka a mám ráda, když mám v kuchyni pořádek, vše na svém místě a hlavně po ruce. Uznejte sama, že příbory mezi hrnci a těstoviny mezi moukama a následným hledáním, kde je zase ten olej, se s efektivitou úplně neslučují.
  • 3
    Mám ráda, když můžu uvařit více jídel najednou a některé i do zásoby. Ty se vám někdy můžou sakra hodit a navíc si můžete i vybrat, na co máte zrovna větší chuť.

Možná některé z vás budete kroutit hlavou a řeknete mi, že vařit se dá i bez plánu. Dá. Ale já vám řeknu, proč je to lepší právě s plánem.

Proč si jídlo a vaření vždy dopředu plánuji? 

Plánování jídla a vaření je super hned z několika důvodů.

  • 1
    Začneme už u nákupu. Máte nákupní seznam? Já bez něho do obchodu nejdu. Za prvé se vám nestane, že byste na nějakou surovinu zapomněli. Za druhé nebudete házet do košíku chaoticky vše, co vám přijde pod ruku nebo co je zrovna v akci a ve finále tím zabráníte nejen zbytečnému plýtvání a vyhazování potravin, které možná ani nespotřebujete, protože se vám nehodily, ale také budete vědomě používat suroviny do svých receptů.
  • 2
    Doma můžete ihned začít s vařením, aniž byste hledaly, kde co (ne)máte. Vše si dopředu nachystejte nejlépe na linku k ruce, ať se můžete věnovat už jen pouze vaření. Než se vám jedno uvaří, upeče,...dělejte další. Mezitím průběžně uklízejte nádobí do myčky, popřípadě umývejte. Vyhnete se chaosu v kuchyni a následné spoušti..
  • 3
    Suroviny a potraviny skladujte dle data spotřeby, pravidelně udržujte pořádek v lednici a potravinových skříních. Jednotlivé suroviny mějte seřazené dle typu a hlavně četnosti jejich využití. Ty méně používané můžete mít ve skříni, či polici až vzadu.
  • 4
    Co můžete, vařte a připravujte do zásoby a dávejte do mrazáku. Např. vývary jsou ideálním příkladem. Používám je téměř denně a nedovedu si představit, že bych měla tak často připravovat nový anebo že bych snad měla použít bujón. Vývary vařím vždy na litry a mám je v mrazáku uložené v různě velkých nádobách a dle potřeby můžu ihned použít.

Jak dál využívám organizaci při vaření? 

Nikdy jsem nad plánováním jídla nějak zvlášť nepřemýšlela, ale v době mé éry hubnutí, tloustnutí, neustálých diet jsem se jedno naučila a tyto zvraty mi jedno pozitivum určitě přinesly. A to že přemýšlet nad jídlem, plánovat je opravdu fajn a zjednoduší vám váš život v kuchyni.

 

Při organizaci jídla mi pomáhají tyto 3 pravidla.

Vždy dbám na kvalitu vybíraných surovin!

  • 1
    Upřednostňuji KVALITU před KVANTITOU a PLÝTVÁNÍM
    bohužel se to nedá říct o většině košících, které v obchodech vidím. Nenakupuji hory jídla, které pak zbytečně plesniví v lednici, prochází jim datum spotřeby v potravinových skříních a zbytečně se pak vyhodí. Nedělám také žádné tzv. velké nákupy (víkendové, týdenní, měsíční,..). Nakupuji víckrát do týdne a to jen potraviny z nákupního seznamu.
  • 2
    Investuji do KVALITY a podporuji FARMÁŘE a MALÉ PRODEJCE
    už nedělám to, že bych v košíku potřebovala mít hory jídla a lednici narvanou k prasknutí jen proto, že bylo něco zrovna v akci.
  • 3
    Kvalitní potravina dá vašemu jídlu zcela jiný rozměr chuti
    Raději si zajedu jednou měsíčně pro kuře na farmu než abych měla týdně kuře plné vody nadopované antibiotiky a hormony. Stejně tak zeleninu od lokálního pěstitele než tu plnou pesticidů a bez chuti zabalenou do plastového obalu. A tím bych mohla ve výčtu pokračovat.

Mám 3 způsoby vaření!

První způsob je tady a teď – tzn., že to, co momentálně připravím, se ihned sní.

Druhý způsob je příprava jídla předem – připravuji tak hodně snídaně, tzv. snídaně do skleničky, kdy si je připravím večer a ráno jako když ji najdete. Vařím ale hodně i hlavní jídla den dopředu večer a to z několika důvodů. Můj muž si bere moje jídlo s sebou do práce na oběd. Navíc veškeré jídlo s námi jí i Stellinka a můžeme se celé následující dopoledne věnovat samy sobě a já nemusím stát u plotny. A za další, co si budeme povídat, ale některá jídla jsou prostě chutnější, když jsou pěkně uleželá.

Třetí a poslední je zásoba do mrazáku – samozřejmě, že nebudu zamrazovat celé hotové jídlo, ale ve velkém zamrazuji vývary, o kterých jsem už psala a také třeba omáčku bolognese, kterou dělám vždy ve větším množství. V létě si také zamrazuji ovoce a zeleninu ze zahrádky rodičů do zásob na zimu a to v různých formách. Nikdy nezamrazuji maso, vždy s raději zajdu na čerstvé.

Vybírám kvalitní pomocníky do kuchyně!

Základem v mé kuchyni je kvalitní pánev, vysoko otáčkový mixér, různé druhy prkýnek na krájení a různé velikosti a druhy nožů. Pak nesmí samozřejmě chybět krásný servis, v podobě nádobí a příborů, u nás se jídlo přece vždy první fotí, než se sežere, říká můj muž. 🙂

Tyhle tři pravidla dále doplňují můj seznam, abych byla v kuchyni co nejefektivnější, strávila v ní co nejméně času, ale abych se já i moje rodina stravovala kvalitně a chutně.

Skvěle vařit pro mě znamená: 

  • 1
    Radost z času stráveného při nákupech a v kuchyni.
  • 2
    Využít na maximum veškeré suroviny s minimem plýtvání a odpadu.
  • 3
    Nechat si uvařit od někoho jiného anebo se nechat hýčkat v dobré restauraci s milou obsluhou.
  • 4
    Užívat si při vaření pohodu a neřešit třeba rozlitou omáčku na podlaze nebo rozmixovaný banán po celé lince.

Ty z vás, které se do světa efektivní kuchyně chcete podívat více hlouběji a podrobněji, zvu na super čtení. Začít můžete tímto e-Bookem, kde vám prozradím celou pravdu o efektivitě v kuchyni. Získat ho můžete tady >>.

Pokud už ho máte a chcete jít ve vaření o krok dál, tohle je skvělá pomocnice, co teprve před pár dny spatřila světlo světa. Prosím, vstupte >>.

A na závěr pro vás mám jeden vzkaz. Jídlo si užívejte v klidu a pohodě a ze srdce vám přeji, aby bylo tou příjemnou součástí vašeho života a kouzlilo vám úsměv ve vašem těle. Jedině tak k němu budete mít vřelý vztah.

S láskou Hanka

,,Pomáhám lidem připravit si jídlo, aby jim bylo dobrým sluhou a ne zlým pánem a zároveň ukazuju, jak lze propojit zdravé tělo se zdravou myslí. Jsem šťastná maminka, milující manželka, která celý profesní život něco prodávala. Spojuji 4 témata do jednoho celku – jídlo, pohyb, bylinky a homeopatii.'' Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorkou eBooku Jak být efektivní v kuchyni. eBook si můžete stáhnout zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.