#5 Desetiminutovky s Hankou – Co? Proč platit za BIO, EKO, Fairtrade a co to vůbec je?

V této desetiminutovce se zaměřuji na další častou překážku, která stojí na cestě za zdravým životním stylem. A ten problém je, že kupujeme nekvalitní potraviny, utrácíme peníze za zboží v akci, házíme do košíku hlava nehlava polotovary a nejíme opravdové jídlo.

Zdravé jídlo je drahé. Nevyznám se ve všech těch BIO pojmech a potravinách. A nevěřím tomu, že je lepší.

Samozřejmě je spousta názorů na toto téma a mohla bych o něm psát seminárku. Ale to by nebyla desetiminutovka s konkrétními tipy. A tak s vámi na toto téma dnes posdílím zásadní myšlenky týkající se BIO, EKO a FAIRTRADE potravin.

Spousta lidí nerada investuje do kvalitních potravin. Ale přitom kupují zbytečné hory jídla v supermarketech…

Jsou lidi, kteří neví, proč by měli podpořit menší farmáře a zemědělce. Jsou lidi, kteří dokonce nechápou,proč jsou jejich produkty o něco dražší.

Jenže nejde jíst zdravě a kvalitně, ale úplně za málo peněz. Ale přitom stačí při nákupech trochu přemýšlet a ve finále můžete zaplatit ještě méně.

Proč platit za BIO, EKO, Fairtrade a co to vůbec je?

Aby se vajíčka od šťastné slepičky (to je ta, která volně běhá, požírá si zelenou travičku, na které nejsou použita žádná chemická hnojiva a pesticidy a žížaly, které žijí v přirozené půdě, pase se, jak chce), musí někdo vykrmit, zajistit jí obživu na půdě bez chemických zásahů, která musí být obhospodařena přirozeným hnojivem, pak jí taky čistit obydlí, získat vajíčka, zajistit odběratele. Pak se může stát, že vám takovou slepičku zardousí třeba kuna.

A to dá všechno daleko více práce než strčit slípku do klece v hale, nasypat jí jednou denně zrní, dát jí misku s vodou, a pak sebrat vajíčko, zabalit ho a dát do regálu v supermarketu. Nehledě na to, že takových slepic vedle sebe ve velké hale žije tisíce.

Stejné je to s masem, mléčnými výrobky, zeleninou, ovocem, pečivem,…

Je za tím investice spousty energie, času. Mzdy dalších lidí a hlavně velké srdce. A také získání certifikátů, které taky stojí čas, práci a peníze.

A proto je v pořádku za to chtít peníze.

Zkuste to otočit

Propočítat to jinak.

Vnímejte to tak, že podpoříte lokální farmáře a malé podnikatele a za to od nich dostanete to nejkvalitnější zboží bez chemických sajrajtů, hormonů, antibiotik. A že nepotřebujete sníst k svačině dvacet deka oschlé šunky ze supermarketu a k tomu dva suché rohlíky a můžete je vyměnit za dva plátky kvalitního kváskového chleba se čtyřmi plátky šunky s vysokým podílem masa. Možná vás to nebude stát ani víc.

A teď ty pojmy a proč za ně opravdu zaplatit

BIO – jsou to výrobky, které jsou produkovány v rámci ekologického zemědělství. Maso a mléčné výrobky s označením BIO jsou ze zvířat, které mají volný výběh. U zeleniny a ovoce nejsou použity pesticidy, herbicidy, ani žádná chemická hnojiva. Značku BIO je potřeba mít podloženou certifikátem, k jehož získání je složitější cesta dlouhá až 3 roky.

IPZ – integrovaná produkce zeleniny

IP – integrovaná produkce hroznů

SISPO – svaz pro integrované systémy pěstování ovoce

Tyto tři výše zmíněné certifikáty označují ekologickou produkci a zaručují, že ovoce a zelenina byly vypěstovány v ČR. Mohou být použity chemická hnojiva, ale pouze v malé míře a to jen na použití zneškodnění škůdců

Fairtrade – produkty z rozvojových zemí (káva, kakao, kakaové boby,…). Označení fairtrade zaručuje, že při pěstování byly dodrženy etické, sociální, ekonomické a ekologické standardy. Zaručuje, že na práci nebyly využity děti a také, že k práci nebyl nikdo donucen.

Directtrade – označení zajišťuje, že prodejce koupil danou surovinu přímo od pěstitele

DEMETER – certifikát biodynamického zemědělství. Rozdíl oproti ekologickému zemědělství je v tom, že je kladen důraz i na vztah mezi zvířaty, přírodou, hospodářem a klientem. Hnojiva pocházejí pouze z vlastní produkce. V ČR toto označení nenajdete. U nás je zastoupení v BIO produktech.

Stačí i hledat a zajímat se. Zejména na vesnici, kdy ten dělá to a ten zas tohle. 🙂 Med od místního včelaře, špinavá, ale vevnitř krásně žlutá vajíčka od sousedky a p. Trávníček zrovna zabíjí králíky, kteří se pásly celou dobu volně na zahradě.

Možná to zabere o něco více času, ale když si najdete stálé dodavatele kvalitních potravin, není potřeba dělat nálety na supermarkety a utratit v nich stejně tisíce za mnohdy nekvalitní jídlo, o jejichž původu nemáme ani ponětí.

Buďte sami k sobě laskaví a zapřemýšlejte i nad tím, jak asi žije slepička, od které právě jíte své oblíbené sobotní vajíčko. Dopřejte si kvalitní potraviny na úkor kvantity. 🙂

Hanka

,,Pomáhám lidem připravit si jídlo, aby jim bylo dobrým sluhou a ne zlým pánem a zároveň ukazuju, jak lze propojit zdravé tělo se zdravou myslí. Jsem šťastná maminka, milující manželka, která celý profesní život něco prodávala. Spojuji 4 témata do jednoho celku – jídlo, pohyb, bylinky a homeopatii.'' Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorkou eBooku Jak být efektivní v kuchyni. eBook si můžete stáhnout zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.